Стефан д-р Димитър Чолаков
Форум
Къде... от Швеция

Възпоменание за Висоцки ! - 50 годишнината му ...

     Възпоменание за Висоцки!
      50 годишнината му
     
      За Висоцки,
      Стихове не могат да се пишат
      той е нещо повече от стих
      певец легенда, поет народен.
     
      По-добър от всички други
      за правда се бори всеки миг
      издигна бича своя песен
      стих за правдата, Юмрук!
     
      Остана бисер на човечност
      елмаз в короната актьор,
      легенда за правото се бори
      Висоцки е висота на дух - ВИСОК!
     
      Стефан Чолаков
      19 януари 1988 г. - Затвора Враца
     
     
      [img]http://www.stefan-tcholakov.com/pic/7675.jpg[/img] 
     
     
     
      Защо и какво е накарало да се сетя за Владимир Висоцки в Затвора Враца? Вероятно възпоменание от изпълнена мелодия от него по радиото със съобщението, че ако беше жив тогава щеше да бъде на 50 години. За Висоцки се знаеше и хубаво, и лошо. Сега обаче мъртвият Висоцки беше нужен и се споменаваше за него, а преди дори не се знаеше истината, защо и как почина. Тогава се разпространяваше мнението, че той много пиел. Това беше една щампа, както за изтока, така и за западната пропаганда.
     
      Неудобните певци ги убиват, така както се убиват и поетите! Формулата е, той е пияница или употребява дрога. Това е най лесната щампа и при САЩ държавни престъпници с унищожението на Чарли Мингус или други прогонени, или интелигентно унищожени, както е и шведския певец и поет Корнелис Врезвик. Лошите неща и тяхната истина се научават след време, когато ги няма физическите и идеологически ликвидатори на поети и певци, тръгнали на сблъсък са престъпните капиталисти или срещу юдейските комунисти!
     
      За Висоцки, както съм написал, стихове трудно могат да се напишат, защото той е стихът. Аз обаче изразявам свето уважение към него, защото съм го преценил, че е нещо честно и чисто в изразеното от него, изпято в песни. Ето защо съм се поклонил пред този певец и поет на своето време, който застана срещу догмите на времето. Висоцки си остава нещо бляскащо и напомнящо от миналото за бъдещето. Сравненията съм направил отдавна в затвора, а сега мога да покажа, че 20 години след написването на стихотворението ми в Швеция има хора дето уважават песните му, които са преведени и се пеят. Ето един оркестър, който се казва – Володя Висоцки и пътува из Швеция, за да сподели миналото на един певец, поет и дисидент, загинал невероятно млад!
     
     
      [img]http://www.stefan-tcholakov.com/pic/9262.JPG[/img] 
     
     
     
      Това е част от възпоменанието, което се направи на Владимир Висоцки в Швеция по случай неговия 70 годишен юбилей! Има някъде по света и уважават Висоцки.
     
      Ето в далечна Швеция се сещат за него, неговите песни и неговото творчество! В друг план, Аз съм се снимал с Висоцки, защото съм му посветил стихотворение от Затвора!
     
      [img]http://www.stefan-tcholakov.com/pic/9261.JPG[/img] 
     
     
     

[НАЗАД] [НАЧАЛО] [ГОРЕ]